Culture

Zaštitimo kulturnu baštinu Republike Hrvatske i grada Opatije - Vila i perivoj Schmidt-Zabierow

Ministarstvo kulture
83 Supporters
2% achieved 5.000 for collection target
  1. Launched 27/03/2021
  2. Time remaining 6 Wochen
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Zaštitimo našu kulturnu baštinu - prekrasnu Opatijsku vilu Schmidt – Zabierow, na adresi Ulica maršala Tita 1, Opatija

➡️Vila je zajedno s pripadajućim perivojem upisana u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i dio je kulturno povijesne cjeline grada Opatije.

➡️ I taj prelijepi perivoj vile postao je teren nelegalnih radova koji su uništili povijesni perivoj i direktno devastirali kulturno-povijesno dobro Republike Hrvatske, a nota bene sve se odvijalo ispod prozora gradonačelnika Opatije‼️

➡️Razbijene su stijene, učinjeni veliki iskopi koji bi mogli ugroziti stabilnost vile, izgrađeni su novi zidovi od betona i kamena što dovodi u sumnju da se čak planira izgradnja nekog novog objekta, probijen je zid u podzemnu etažu, prokopani su kanali, izmijenjena je konfiguracija terena, oštećeno je korijenje magnolije !

Cijeneći rad, nastojanja i ciljeve ove zajednice želim vas, zaljubljenike povijesne baštine upoznati s predmetnom devastacijom i potaknuti na korake u cilju zaštite, jer smatram da naše buduće generacije isto imaju pravo uživati gledajući ljepotu koju su za nas nesebično sačuvale prošle generacije!!! 🙌🤱🫂

Danas se uništava predivna vila Schmidt-Zabierow poznatog arhitekta Karla Seidl-a i pripadajući joj prelijepi perivoj, a sutra možda već neka druga! Spriječimo devastaciju naše kulturne baštine i sačuvajmo ju za buduće generacije! Potpišimo peticiju i podržimo našu zajednicu!

Thank you for your support, Ines Gudelj Ceković from Zagreb

Translate this petition now

new language version

Why people sign