openPetition wird europäisch. Wenn Sie uns bei der Übersetzung der Plattform von Deutsch nach Deutsch helfen wollen, schreiben Sie uns.
Bild zur Petition mit dem Thema: We Frankfurcie musi być znowu przystanek ubahnu przy Nowym Żydowskim Cmentarzu. We Frankfurcie musi być znowu przystanek ubahnu przy Nowym Żydowskim Cmentarzu.
  • Von: Renata Berlin mehr
  • An: Burmistrz i Odpowiedzialny Dezernent drogowy
  • Region: Frankfurt am Main mehr
    Kategorie: Verkehr mehr
  • Status: Die Petition ist bereit zur Übergabe
    Sprache: Polnisch
  • Sammlung beendet
  • 1.042 Unterstützende
    708 in Frankfurt am Main
    Sammlung abgeschlossen

We Frankfurcie musi być znowu przystanek ubahnu przy Nowym Żydowskim Cmentarzu.

-

Deutsche Petition | Петиция на русском | Pétition en français | English petition

Przy odnowieniu przystanków lini ubahnu U5 zaoszczędzono przystanku przy Żydowskim Cmentarzu. Ten przystanek musi być znowu być i musi być tak zrobiony, żeby inwalidzi mogli go sami urzywać. Ta stacja musi sadzać nazwę "nowy cmentarz żydowski".

Begründung:

Ludzie, którzy idą na cmentarz są starzy, mają trudności z chodzeniem. Odległość między przystankiem "Hauptfriedhof" z jednej strony i przystankiem "Marbachweg" z drugiej strony jest za daleka dla wielu odwiedzających zmarłych. Przystanek był zaplanowany, przebudowa była zaplanowana i nagle przystanek zniknął.

Ja jestem ciekawa, co by się stało, gdyby w ten dam sposób przystanek przy głównym cmentarzu - dla nie Żydów - tak by zniknął. Czy to by tez było tak cicho przy tym? Żydowski Frankfurt już raz był z mapy wymazany. Tez dlatego potrzebujemy tutaj we Frankfurcie miejsca, które żydowską historię i teraźniejszość pokazują i czczą, a nie miejsca, koło których ludzie tylko przejeżdżają.

Im Namen aller Unterzeichner/innen.

Frankfurt, 23.02.2017 (aktiv bis 24.09.2017)

Debatte zur Petition

>>> Schreiben Sie das erste PRO-Petition Argument