Region: Germany
Foreign affairs

Szkielety I Wiele Innych Ludzkich Preparatów Wykonanych Przez Josefa Mengele-Oddajmy Im Ostatni Hołd

Deutscher Bundestag Petitionsausschuss
50 Supporters 31 in Germany
0% from 50.000 for quorum
  1. Launched 14/06/2021
  2. Time remaining 14 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Droga Czytelniczko, drogi Czytelniku,

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na fakt, że odnalezione na terenie campusu Wolnego Uniwersytetu w Berlinie szczątki ludzkie powinny znaleźć miejsce godnego pochówku. Krewni ofiar z Polski z przerażeniem patrzą na poczynania władz Wolnego Uniwersytetu.

Znalezione szczątki ludzkie zostały już raz usunięte w niegodny sposób. Informował o tym „Berliner Zeitung”. Wyrządzona krzywda rzadko może zostać cofnięta, zwłaszcza nie zbrodnie popełnione przez Josefa Mengele. To do nas należy dawanie przykładu. Poprzez nasze działania musimy jasno potępić okrucieństwo III Rzeszy i zadośćuczynić pamięci jej ofiar – jakkolwiek małe nie byłyby nasze gesty. W życiu codziennym to jednak właśnie takie drobne gesty są kompasem, który określa naszą moralność i nasze działania.

Wiele lat temu moja rodzina poznała polską rodzinę z Gdańska w ramach wymiany młodzieży. Nasze dzieci przez pewien czas gościły się wzajemnie w swoich domach. Wrażenia, jakie dzieci pozostawiły w odwiedzanych rodzinach były tak głębokie, że rodzice zechcieli się poznać. Przez lata niezliczonych kontaktów nawiązała się głęboka przyjaźń. Pomysł międzynarodowej wymiany młodzieży okazał się całkowitym sukcesem! Ucieleśniła się w nim cała myśl europejska i koncepcja wspólnego europejskiego domu. Znaleźliśmy tyle wspólnego, że dziś mogę powiedzieć: jestem dumny, że mogę nazwać tę rodzinę moimi przyjaciółmi.

Wśród członków tej rodziny byli też więźniowie obozu koncentracyjnego w Auschwitz, w tym ofiary Josefa Mengele. Początkowo nie byliśmy tego świadomi. Podczas naszej pierwszej wizyty w Gdańsku przywitała nas polska gościnność. Patrząc z perspektywy czasu, tym bardziej jesteśmy zaskoczeni ciepłem, jakie nam okazano.

Teraz, gdy dowiadujemy się z prasy, jak niegodnie Wolny Uniwersytet w Berlinie obszedł się ze znalezionymi we wcześniejszych latach szczątkami ludzkimi, wywołuje to u nas rumieniec wstydu. Byłoby nie do zniesienia myśleć, że ten błąd mógłby się zdarzyć po raz drugi! Pogarda okazywana przez Josefa Mengele ofiarom jest właśnie naśladowana przez władze Wolnego Uniwersytetu w Berlinie.

Moja rodzina życzyłaby sobie, abyśmy godnie kontynuowali dziedzictwo Willy'ego Branda, człowieka, który ukląkł pod pomnikiem ofiar w Warszawie. Teraz to do nas należy uhonorowanie tych ludzkich szczątków jako wyraz zwykłej ludzkiej przyzwoitości i symbol uznania ich za to, czym są: niewinnymi ofiarami nieludzkiej dyktatury.

Do nas należy zapewnienie ofiarom ostatniego spoczynku, a ich krewnym miejsca żałoby, miejsca, gdzie ofiary zostałyby godnie pochowane i upamiętnione. U każdej osoby, która ma w sobie choć cień empatii, los ofiar „doktora” Mengele musi wywołać łzy. Oddajmy ofiarom hitlerowskich zbrodni to, co jest im należne: godne miejsce pochówku, upamiętniające ich tragiczny los. Przyjaźnie między rodzinami i społeczeństwami takie, jak te wymienione powyżej są być może najtrwalszą gwarancją, że tak straszne zdarzenia już nigdy nie powtórzą się!

Proszę o wsparcie mojego projektu!

Thank you for your support, Andreas Müller from Oberhausen

This petition has been translated into the following languages

new language version

/petition/online/szkielety-i-wiele-innych-ludzkich-preparatow-wykonanych-przez-josefa-mengele-oddajmy-im-ostatni-hold/votes