Welfare

Egetürk bu sefer kötü kokular saçıyor: işyeri temsilciliği başkanı süresiz işten atıldı!

Geschäftsführung Fa. Egetürk
646 Supporters
13% achieved 5.000 for collection target
  1. Launched June 2020
  2. Time remaining >4 Months
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Egetürk’te şunlar talep ediyoruz:

1. Süresiz olarak işten atılan işyeri Temsiciliği başkanı işine geri dönmeli.
  2. İşyeri Temsilciliğ çalışmaları engellenmemeli.
  3. İşyeri toplu sözleimesi için görüşmeler başlamalı.

Merkezi Köln’de olan Egetürk, Avrupa’daki en büyük Türk sucuk, sosis ve salam işletmesi ve pazarın yüzde 70’ine sahip (Kendilerinin verdiği bilgi). 170 kişinin çalıştığı yüksek hijyen ve güvenlik sistemine sahip fabrikada günde 150 ton sucuk, salam vs. üretimi yapılıyor.

Yıllardan beri Egetürk’te çalışan işçiler modern, demokratik ve haklara saygılı olunmasını istiyorlar. Ancak hiç de öyle olmuyor.

Geçtiğimiz yıl çalışanlar ücretlerin artırılması için sendikaları NGG ile işyeri toplu sözleşmesinin yapılmasını talep ettiler. İşletme Müdürü Bay Eden’in NGG ile konuşmak istememesi üzerine işçiler iki kez uyarı grevine çıktı. Bütün bunlar -Sendikayla toplu sözleşme masasına oturmama- Bay Eden’i rahatsız etmedi. Yeter! Bunun için her zaman vazgeçebileceği şekilde ücretlere yüzde 10 zam yaptı.

Bu yıl İşyeri Temsilciliği Başkanının hem de iki kez süresiz şekilde işten atılmasıyla birlikte işyerinde gerilim zirve yaptı.İşten atma neden: 2018’de yapılan işyeri temsilciliği seçimlerine hile karıştırma. İşveren seçimlerden sonra yasal olarak konunun açıklığa kavuşturulmasını istemedi. Neden Egetürk iki yıl sonra seçim sonuçlarına itiraz etti?

İşyeri Temsilciliği Başkanının birkaç duruşması ertelendi. İşçilere baskı yapılarak, istemedikleri işler yaptırılıyor, karşı çıktıklarında ise işyen atmayla tehdit ediliyor.

This petition has been translated into the following languages

new language version

News

• Hukuki ihtilaflar Mart 2020'den bu yana sürerken üçüncü ihbarsız işten çıkarma konusunun görüşülmesi için 8 Ocak 2021 olarak belirlenen mahkeme tarihi 19.03.2021 tarihine ertelenmiştir. İşverenin bölgesel iş mahkemesindeki temyiz davası da Mart 2021 ortasına ertelendi.

Ancak önemli bir adım atıldı: Gülden, bu hafta şirketteki işine tekrar başladı, ama sadece çok sayıdaki fesih davalarında başka bir karar alınıncaya kadar.

Egetürk şirket yönetimiyse işletmede sendikayı engellemeye devam ediyor. Bu hafta NGG sendikası temsilcilerinin, herhangi bir sebep göstermeksizin tesise girişleri engellendi. Bu hareketle Anayasa ve iş mevzuatı yasası çiğnenmektedir! Şirket yönetimine ilettiğimiz görüşme tekliflerimiz, yasal olarak korunan haklarımız kadar... further

• Eylül ayı başında iş mahkemesi önceden haber vermeksizin iki feshin yürürlükten kaldırıldığını beyan etti. Ancak, Egetürk kararın sadece bir kısmına itiraz etti. Bu, 2. davada (eyalet iş mahkemesi) yalnızca ikinci feshin geçerliliğinin kontrol edileceği anlamına gelir. Bu da Ocak 2021'de gerçekleşecek.

Aynı zamanda, çalışmaya devam etme hakkına ilişkin hukuki anlaşmazlıklar da bulunmaktadır. Ayrıca Kasım ayında bildirilecek bir başarı da söz konusu. Mahkemeye göre: Gülden, en azından başka bir karar alınana kadar işine devam etmelidir. Egetürk, hukuki olarak ince bir buz üzerinde durduklarını kabul ediyor gibi görünüyor. Egetürk'ün, Ocak 2021'de yeni bir karar verilene kadar maaşların büyük bir kısmını şimdi ödeyeceği üzerinde anlaşmaya varıldı.

8... further

• Sevgili destekçilerimiz,

Aslında size sadece iyi haberlerle seslenmek isterdik. İşten atmalar yasal değildi! Egetürk davayı kaybetti ve Gülden tekrar işine dönmeye hak kazandı! Gülden ve NGG'nin isteği anlaşmazlığı Egetürk'le birlikte çözmekti.

Ancak Egetürk yönetimi bir konuşma teklifinde bulunmak yerine bambaşka tepki gösterdi. Görünüşe göre Egetürk, ne pahasına olursa olsun Gülden'in işine geri dönmesini ve BR asil üyesi olarak çalışmasını sürdürmesini engellemek istiyor.

Bu nedenle bir kez daha Gülden'in çıkışı verildi. Bu seferki işten atma kararının neden, neydi? Güya Gülden yanlış iddialarda bulunmuş. Egetürk, onu asılsız şüpheler, iftira ve hileli işlemlere teşebbüs etmekle suçluyor.

Ancak Egetürk bu kez de hakimleri ikna edemeyecek.... further

Why people sign

• Sinan Ekiz Solingen

on 23 Sep 2020

Aus Solidarität! Niemand hat das Recht eine gewählte BR zu kündigen. Dafür haben wir in der BRD das Grundgesetz und das Betriebsverfassungsgesetz.

• Adolf Meyer Düsseldorf

on 02 Jul 2020

Gute Arbeitsbedingungen

• Herbert Fibus Übach-Palenberg

on 26 Jun 2020

Solidarität gegen Unternehmer die Unmenschlichkeit huldigen!

• on 24 Jun 2020

Weil es um Recht geht

/petition/online/egetuerk-bu-sefer-koetue-kokular-saciyor-isyeri-temsilciligi-baskani-sueresiz-isten-atildi/votes
Return format