Region: Olpe
Education

nie dla wykluczenia religijnego wśród początkujących uczniów w olpe

Zarząd szkoły
824 Supporters
92% achieved 900 for collection target
  1. Launched 16/04/2020
  2. Collection yet 4 months
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Szkoły podstawowe w Olpe są katolikami. Liczbowo oznacza to, że 3 na 4 szkoły podstawowe to szkoły podstawowe wyznaniowe. Pierwszym kryterium przyjęcia do tych szkół jest wyznanie katolickie. Chcemy to zmienić. Co najmniej jedna z wyznaniowych szkół podstawowych w obszarze miejskim Olpe powinna zostać przekształcona, aby móc zaoferować co najmniej jedną alternatywną szkołę dzieciom innych wyznań. W ten sposób można uniknąć w przyszłości, że dzieci zostaną wyrwane ze znanego im otoczenia społecznego i tym samym cierpią z powodu wykluczenia z powodów religijnych. Podstawowym kryterium wyboru powinna być bliskość miejsca zamieszkania.

Dzieci chodzą do przedszkola przez prawie trzy lata, nawiązują przyjaźnie i mają środowisko społeczne. Środowisko to znajduje się w miejscu zamieszkania, w Olpe często odległym w wioskach lub na obszarach miejskich w niektórych osadach.

Zwłaszcza, gdy sześcioletni chłopcy i dziewczęta rozpoczynają nową ekscytującą fazę życia, zostaną wyrwani ze środowiska społecznego i oddzieleni od przyjaciół. Dotyczy to tylko niekatolickich dzieci! Pejzaż wyraźnie pokazuje deficyt. Społeczna szkoła podstawowa dla całego miasta i trzy wyznaniowe szkoły podstawowe. Jak dotąd anulowanie w szkołach podstawowych nigdy nie było problemem, ponieważ kohorty często nie były nawet wystarczająco silne, aby wypełnić klasy wstępne w szkołach w Rhode, w Rüblinghausen lub w Gallenberg. Teraz jest inaczej w tym roku 2020. Zbyt wiele rejestracji powoduje, że pierwsze kryterium nominału zaczyna obowiązywać i decyduje, kto może iść do której szkoły. Bardzo ważne: naprawdę nie ma znaczenia, czy zgadzasz się z tym, czy dziecko może uczestniczyć w edukacji religijnej, czy nie. Decydującym czynnikiem jest chrzest katolicki, który nadal można dokonać po rejestracji. Jesteśmy sojuszem muzułmańskich, ewangelickich, prawosławnych i bezwyznaniowych rodziców. Nasze dzieci zostały odrzucone w pożądanych szkołach. Tak pozostanie. Chcemy zmienić przyszłość w Olpe, ponieważ nadwyżki rejestracyjne prawdopodobnie utrzymają się przez długi czas.

Wyciąg z regulaminu szkoleniowego Grunschulen NRW

(3) Szkoła przyjmuje również inne dzieci w ramach bezpłatnych możliwości. W przypadku przekroczenia liczby rejestracji szkoła przeprowadzi proces przyjmowania tych dzieci. Dzieciom zamieszkałym w społeczności przyznaje się pierwszeństwo. Dyrektor uwzględnia przypadki trudności, a także stosuje jedno lub więcej z następujących kryteriów decyzji o przyjęciu zgodnie z sekcją 46 ust. 2 SchulG:

1. rodzeństwo, 2. droga do szkoły, 3. uczęszczanie do przedszkola w pobliżu szkoły, 4. zrównoważony związek dziewcząt i chłopców, 5. zrównoważony stosunek uczniów różnych języków ojczystych.

Innym powodem pilnej konwersji wyznaniowej szkoły podstawowej jest punkt 5 s. na górze. Większość dzieci z różnych języków ojczystych będzie mogła uczęszczać do szkoły podstawowej tylko w tym roku, ponieważ obcy język ojczysty często oznacza inną nazwę. W Olpe różnorodność w szkołach podstawowych przepadła! Różnorodność, której wszyscy potrzebujemy, czy to mała, czy duża!

Thank you for your support, Betül Isiklar from Olpe

/petition/online/nie-dla-wykluczenia-religijnego-wsrod-poczatkujacych-uczniow-w-olpe/votes
Return format