Region: Bayern
Health

Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC

Bayerischer Landtag
3.441 Supporters 1.989 in Bayern
8% from 24.000 for quorum
  1. Launched 19/11/2019
  2. Collection yet 8 weeks
I agree that my data saved become. The petitioner can mean Namen und Ort view and forward to the Petitionsempfänger. I can give this consent at any time withdraw.

Z końcem tego roku wolą decydentów ma zakończyć działalność leczniczą pierwsze Centrum Protonoterapii w Europie, znane powszechnie jako Rinecker Proton Therapy Center (RPTC) w Monachium. Założona w 2009 roku klinika zmuszona jest zamknąć swoje drzwi przed pacjentami chorymi na raka, ponieważ koszty jej utrzymania przekraczają z terapii otrzymywane środki. Sześćdziesięciu jej pracowników dowiedziało się o tej decyzji z prasy. Podjęli oni decyzję o utworzeniu tzw. “Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC”, założonego w sercu Bawarii Centrum. Korzystając z prawa do współstanowienia pragną pracownicy tej instytucji tą drogą zwrócić uwagę opinii publicznej na konieczność utrzymania funkcjonowania Centrum w Monachium.

„ My założyciele Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC, posiadający duże doświadczenie w leczeniu chorób nowotworowych oświadczamy, że stajemy w obronie prawa dla wszystkich dotkniętych tą chorobą pacjentów do leczenia najnowocześniejszą i skuteczną techniką naświetlania i zrobimy wszystko by utrzymać dla nich tę metodę terapii. Ponad to angażować będziemy się by metoda ta znalazła powszechne uznanie w niedoinformowanych o jej skuteczności środowiskach. Aby te cele osiągnąć potrzebujemy pomoc od każdego kto rozumie wagę tej sytuacji, dla pacjentów w całej Europie “.

Niemieckie Towarzystwo Radioonkologii (DEGRO) już dawno uznało technikę naświetlania protonami jako najprecyzyjniejszą metodę radioterapii w leczeniu chorób nowotworowych. Metoda ta pozwala na znaczne zredukowanie ryzyka objawów ubocznych i zwiększa skuteczność wyleczenia. Korzysta z tego doświadczenia już 70 ośrodków protonoterapii na świecie. Dalsze 100 są budowie. Protonoterapia wypiera powoli dotychczas stosowaną technikę leczenia fotonami, tak jak „bomba kobaltowa” wyparła i zastąpiła naświetlanie aparatami rentgenowskimi, a bombę kobaltową przeniosły do historii fotony przyśpieszaczy liniowych. RPTC w Monachium było przed dziesięciu laty pierwszym Centrum Protonoterapii w Europie. Dzisiaj w Niemczech leczy się pacjentów protonami w pozostałych 5 ośrodkach (Heidelberg, Essen, Drezno, Marburg i Berlin). Następne centrum protonoterapii powstaje w Halle. Mimo tej ilości ośrodków protonoterapii w Niemczech i tak nie będzie można będzie przyjąć do leczenia wszystkich potrzebujących pacjentów, szczególnie tych z diagnozą typową dla protonów (głównie dzieci, czy dorosłych z bardzo trudnymi do leczenia fotonami nowotworami), …do terapii gwarantującej wysoką skuteczność wyleczenia. Dlaczego? Ośrodków tych nawet w Niemczech jest jeszcze za mało. Sytuacja ta pogorszy się w następnych latach z powodów demograficznych dramatycznie. Z powodu przesunięcia demograficznego oczekuje się tylko w Niemczech do roku 2030 przyrost chorób nowotworowych o 20%.

Wdzięczni będziemy za Państwa pomoc w utrzymaniu naszego, posiadającego duże doświadczenie w leczeniu protonami Centrum RPTC.

Thank you for your support, Andrzej Wozniak from München

Ratowanie ludzkiego życia zawsze powinno mieć priorytet. Pan dr. A. Woźniak wykonał wspaniałą robotę, dzięki niemu RPTC zyskała wielu pacjentów z Polski, gdzie protonoterapia praktycznie nie funkcjonuje. Wielu ludzi zawdzięcza Panu Doktorowi i pozostałemu zespołowi zdrowie i życie. Wielu ludziom polecam tą klinikę. Informacja o zamiarze jej likwidacji to dla mnie szok i utrata możliwości dalszego monitorowania przez specjalistów po przebytej terapii. Mam nadzieję na zmianę decyzji. Jerzy (świętokrzyskie)

Why people sign

• 6 days ago

Klinika pomogła mojemu Tacie i może pomóc jeszcze wielu innym osobom, trzeba utrzymać działalność RPTC dla dobra pacjentów.

• Ewa Durska Warszawa

6 days ago

Mąż jest pacjentem kliniki

• Nicht öffentlich Nowy Dwór Gdański

8 days ago

Moja chora ciocia się tam leczy.

• on 03 Dec 2019

Ponieważ czuje się odpowiedzialna aby ją podpisać. Terapia pomogła mojej znajomej.

• on 03 Dec 2019

Pomaga ludziom, którzy nie znaleźli jej nigdzie indziej.

/petition/online/inicjatywy-w-celu-utrzymania-dzialalnosci-rptc/votes
Return format