Region: Bavaria
Health

Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC

Bayerischer Landtag
14.866 Supporters 12.668 in Bavaria
53% from 24.000 for quorum
  1. Launched November 2019
  2. Time remaining 8 weeks
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Z końcem tego roku wolą decydentów ma zakończyć działalność leczniczą pierwsze Centrum Protonoterapii w Europie, znane powszechnie jako Rinecker Proton Therapy Center (RPTC) w Monachium. Założona w 2009 roku klinika zmuszona jest zamknąć swoje drzwi przed pacjentami chorymi na raka, ponieważ koszty jej utrzymania przekraczają z terapii otrzymywane środki. Sześćdziesięciu jej pracowników dowiedziało się o tej decyzji z prasy. Podjęli oni decyzję o utworzeniu tzw. “Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC”, założonego w sercu Bawarii Centrum. Korzystając z prawa do współstanowienia pragną pracownicy tej instytucji tą drogą zwrócić uwagę opinii publicznej na konieczność utrzymania funkcjonowania Centrum w Monachium.

„ My założyciele Inicjatywy w celu utrzymania działalności RPTC, posiadający duże doświadczenie w leczeniu chorób nowotworowych oświadczamy, że stajemy w obronie prawa dla wszystkich dotkniętych tą chorobą pacjentów do leczenia najnowocześniejszą i skuteczną techniką naświetlania i zrobimy wszystko by utrzymać dla nich tę metodę terapii. Ponad to angażować będziemy się by metoda ta znalazła powszechne uznanie w niedoinformowanych o jej skuteczności środowiskach. Aby te cele osiągnąć potrzebujemy pomoc od każdego kto rozumie wagę tej sytuacji, dla pacjentów w całej Europie “.

Niemieckie Towarzystwo Radioonkologii (DEGRO) już dawno uznało technikę naświetlania protonami jako najprecyzyjniejszą metodę radioterapii w leczeniu chorób nowotworowych. Metoda ta pozwala na znaczne zredukowanie ryzyka objawów ubocznych i zwiększa skuteczność wyleczenia. Korzysta z tego doświadczenia już 70 ośrodków protonoterapii na świecie. Dalsze 100 są budowie. Protonoterapia wypiera powoli dotychczas stosowaną technikę leczenia fotonami, tak jak „bomba kobaltowa” wyparła i zastąpiła naświetlanie aparatami rentgenowskimi, a bombę kobaltową przeniosły do historii fotony przyśpieszaczy liniowych. RPTC w Monachium było przed dziesięciu laty pierwszym Centrum Protonoterapii w Europie. Dzisiaj w Niemczech leczy się pacjentów protonami w pozostałych 5 ośrodkach (Heidelberg, Essen, Drezno, Marburg i Berlin). Następne centrum protonoterapii powstaje w Halle. Mimo tej ilości ośrodków protonoterapii w Niemczech i tak nie będzie można będzie przyjąć do leczenia wszystkich potrzebujących pacjentów, szczególnie tych z diagnozą typową dla protonów (głównie dzieci, czy dorosłych z bardzo trudnymi do leczenia fotonami nowotworami), …do terapii gwarantującej wysoką skuteczność wyleczenia. Dlaczego? Ośrodków tych nawet w Niemczech jest jeszcze za mało. Sytuacja ta pogorszy się w następnych latach z powodów demograficznych dramatycznie. Z powodu przesunięcia demograficznego oczekuje się tylko w Niemczech do roku 2030 przyrost chorób nowotworowych o 20%.

Wdzięczni będziemy za Państwa pomoc w utrzymaniu naszego, posiadającego duże doświadczenie w leczeniu protonami Centrum RPTC.

Thank you for your support, Andrzej Wozniak from München

Ratowanie ludzkiego życia zawsze powinno mieć priorytet. Pan dr. A. Woźniak wykonał wspaniałą robotę, dzięki niemu RPTC zyskała wielu pacjentów z Polski, gdzie protonoterapia praktycznie nie funkcjonuje. Wielu ludzi zawdzięcza Panu Doktorowi i pozostałemu zespołowi zdrowie i życie. Wielu ludziom polecam tą klinikę. Informacja o zamiarze jej likwidacji to dla mnie szok i utrata możliwości dalszego monitorowania przez specjalistów po przebytej terapii. Mam nadzieję na zmianę decyzji. Jerzy (świętokrzyskie)

Why people sign

• Grażyna Brzozowska 43-316 Bielsko-Biała

on 28 Dec 2019

Pomoc Chorym Na Raka W Niemczech Jak I Chorym Z Innych Krajów M.in. Polski

• on 16 Dec 2019

Działalność takiej placówki dla obecnych pacjentów jest bezcenna, zwłaszcza, że metoda leczenia jest obecnie najwygodniejszą dla chorego i bardzo skuteczną. To duży krok na przód w świecie medycyny. Choroby nowotworowe mogą dotknąć każdego. Pamiętajmy o tym ryzyku i nie odcinajmy sobie tej drogi ratunku.

• on 08 Dec 2019

Klinika pomogła mojemu Tacie i może pomóc jeszcze wielu innym osobom, trzeba utrzymać działalność RPTC dla dobra pacjentów.

• Ewa Durska Warszawa

on 08 Dec 2019

Mąż jest pacjentem kliniki

• Not public Nowy Dwór Gdański

on 06 Dec 2019

Moja chora ciocia się tam leczy.

/petition/online/inicjatywy-w-celu-utrzymania-dzialalnosci-rptc/votes
Return format