Region: Germany
Minority protection

Забрани емитување на „Мојата голема дебела циганска свадба“.

Petition is directed to
обвинителите и судовите
27 14 in Germany
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched January 2022
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Оваа петиција има за цел да обезбеди државниот медиумски орган на Северна Рајна-Вестфалија да и забрани на ТВ станицата TLC на Discovery Group да ги емитува сериите „Мојата голема дебела циганска свадба“ и „Мојата голема дебела американска циганска свадба“ (MBFGW).

Доколку не успее државниот медиумски орган на Северна Рајна-Вестфалија, ќе контактираме со судовите и јавните обвинителства.

Ние го правиме истото во сите области на емитување.

За време на тековната петиција до 8 април 2022 година, г-дин Кнудсен, како претседател на Ромската образовна асоцијација во Хамбург и генерален секретар на RomanNation.org, ќе се обиде да разговара со одговорните во TLC Германија за антициганистичката програма MBFGW со цел да се запре оваа програма засекогаш. Целта е да се спречи емитувањето ширум светот за да не се поттикне понатамошен антициганизам и да не се репродуцираат традиционалните предрасуди.

Проблемот:

Најпрво, терминот „циган“ треба да се отфрли, тоа не е ништо повеќе од преведениот збор „циган“, кој повеќе не се толерира во германската употреба. Движењата за граѓански права на Ромите и Синтите во Германија се борат за ова со децении. За време на националсоцијалистичкиот период, до 1,5 милиони Роми, вклучително и до 500.000 Синти, беа геноцирани во Европа, што кулминираше со Холокаустот. Ромите и Синтите беа криминализирани како „цигани“, дехуманизирани и направени во „измамници што влечат“. Тоа го пренесува овој термин, без разлика на кој јазик е преведен.

За жал, факт е дека терминот антициганизам на мајчин јазик се користи само во земјите од германско говорно подрачје и почнува да се пронаоѓа и во Европа.

Пример за објаснување на терминот антициганизам: Ако антисемитизмот го опишува непријателството кон еврејскиот народ, антициганизмот го опишува непријателството кон Ромите.

Во британскиот и американскиот терминот е: „антигипсиизам“

Други аспекти на засегнатите:

„И британската оригинална и американската верзија на серијата се соочија со низа контроверзии, вклучително и наводи за расизам во рекламирањето и предизвикување расно малтретирање и промовирање на антициганизам.

Ромската заедница ја критикуваше серијата за погрешно претставување на етничкото малцинство со ликови кои не се Роми се претставуваат како „Цигани“, при што Били Велч - портпарол на Ромите - изјави:

Шоуто го нарекоа „Голема дебела циганска свадба“ и уште не виделе Ром во неа.

Американската верзија на серијата предизвика контроверзии и критики од американските Роми и од новинарите и активистите кои работат на правата на малцинствата и антициганизмот. Тие тврдеа дека серијата е „диво погрешна“, негува расистички и антицигански стереотипи и погрешно ја прикажува и негативно ја прикажува американската ромска заедница, со што го храни социјалниот антициганизам.

Здружението за образование на Ромите во Хамбург e.V. (www.RomaEdu.org)

Основи на Ромите - меѓународна серија: попаметна за 100 секунди на 26 јазици (https://100.RomaEdu.org)

Reason

Од историска одговорност против антициганизмот и против ознаката: цигани.

1.    "Big Fat Gypsy Wedding sponsors forced to apologise for 'racist' advert". The Mirror. Retrieved 12 November 2012.

2.   ^ Sweney, Mark (3 October 2012). "Big Fat Gypsy Weddings poster 'endorsed negative stereotypes'". The Guardian. London. Retrieved 12 November 2012.

3.   ^ Plunkett, John (16 October 2012). "Big Fat Gypsy Weddings 'has increased bullying of Gypsies and Travellers'". The Guardian. London. Retrieved 12 November 2012.

4.   ^ "Big fat gypsy reaction: Warwickshire travellers' views". BBC. 1 February 2011. Retrieved 2011-02-08.

5.   ^ "Gypsy weddings show has outraged us' – traveller". Peterlee Mail. 6 February 2011. Retrieved 2011-02-08.

6.   ^ Jump up to:a b c "Sunday's Cable Ratings: "BET Awards" Snaps "True Blood" Win Streak". the Futon Critic.

7.   ^ "Why TLC's My Big Fat American Gypsy Wedding doesn't represent the Romani". Slate. 15 May 2012. Retrieved 2016-07-07.

8.   ^ "Big Fat Disgrace". New Republic. 30 May 2011. Retrieved 2016-07-07.

9.   ^ "TLC's 'Gypsy' Wedding is offensive to Romani, too". Indian Country Today Media Network. 13 July 2016. Retrieved 2016-07-19.

10. Schlauer in 100 Sekunden https://100.romaedu.org

11. Antiziganismus https://Antiziganismus.org

12.  RomNews Network https://Rom.News #

13.  „Es gibt immer eine mörderische Angst vor uns“ https://www.welt.de/regionales/hamburg/article206436503/Roma-und-Sinti-Antiziganismus-Die-Angst-vor-dem-Outing-wird-groesser.html

14.  „Wir müssen aus der Opferrolle raus“ https://www.spiegel.de/kultur/diskriminierung-von-sinti-und-roma-wir-muessen-aus-dieser-opferrolle-raus-a-ac96bb2b-1dd2-4c21-acc5-b9186363ba55

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

 • Sehr geehrte Unterstützende,

  die Petition wurde gemäß unserer Nutzungsbedingungen überarbeitet. Die temporäre Sperrung wurde wieder aufgehoben und die Petition kann nun weiter unterzeichnet werden.

  Wir bedanken uns für Ihr Engagement!

  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now