Habitation

Nazewnictwo ulic w Aderluch tylko w porozumieniu z ocalałymi z obozu koncentracyjnego Sachsenhausen

Burmistrz Alexander Laesicke, rada miasta Oranienburg
1.056 Supporters 147 in Oranienburg
Collection finished
  1. Launched 16/06/2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

W dyskusji na temat nazw ulic nowego terenu budowy na Aderluch zwracamy się do radnych miast i administracji miasta o znalezienie polubownego porozumienia z ocalałymi z obozu koncentracyjnego Sachsenhausen, reprezentowanymi przez Międzynarodowy Komitet Sachsenhausen.

Nowy teren rozwojowy znajduje się na terenie zewnętrznym „Zakład Zeppelin” byłego obozu koncentracyjnego Sachsenhausen. Jako Oranienburgers żyjemy w świadomości tej części historii naszego miasta, o której nie można zapomnieć. Reżim nazistowski chciał okraść swoje ofiary z ich istnienia i nazwisk. Nazewnictwo nowych ulic na terenie byłego obozu koncentracyjnego jest doskonałą okazją do nadania niektórym z tych ofiar imion, symbolicznych dla wielu innych, a tym samym ludzkiej godności, którą próbowali obrabować. Szanujemy wysiłki miasta Oranienburg, aby zwracać szczególną uwagę na kobiety przy nazywaniu ulic. Jesteśmy jednak przekonani, że obie obawy nie wykluczają się wzajemnie. Dlatego wzywamy rady miejskie i administrację miasta do znalezienia wspólnie akceptowalnego rozwiązania z pomnikiem i Międzynarodowym Komitetem Sachsenhausen.

Thank you for your support, Prof. Dr. Henning Schluß from Oranienburg