Minderheitenschutz

Zabranite emitiranje "My Big Fat Gypsy Weddig".

Petent/in nicht öffentlich
Petition richtet sich an
tužitelji i sudovi
27 Unterstützende 14 in Deutschland

Petent hat die Petition nicht eingereicht/übergeben.

27 Unterstützende 14 in Deutschland

Petent hat die Petition nicht eingereicht/übergeben.

1. Gestartet 2022
  2. Sammlung beendet
  3. Eingereicht
  4. Dialog
  5. Gescheitert

Ova peticija ima za cilj osigurati da državna medijska vlast Sjeverne Rajne-Vestfalije zabrani TV postaji TLC Discovery Groupa emitiranje serijala "My Big Fat Gypsy Wedding" i "My Big Fat American Gypsy Wedding" (MBFGW).

Ako državni medijski autoritet Sjeverne Rajne-Vestfalije zakaže, kontaktirat ćemo sudove i državno odvjetništvo.

Isto radimo u svim područjima emitiranja.

Tijekom peticije koja je u tijeku do 8. travnja 2022. g. Knudsen, kao predsjednik Romske obrazovne udruge u Hamburgu i glavni tajnik RomanNation.org, pokušat će razgovarati s odgovornima u TLC Njemačka o anticiganističkom programu MBFGW kako bi zaustavili ovaj program zauvijek. Cilj je spriječiti emitiranje diljem svijeta kako se ne bi poticao daljnji anticiganizam i kako se ne bi reproducirali tradicionalne predrasude.

problem:

Prije svega, treba odbaciti izraz "ciganin", on nije ništa drugo nego prevedena riječ "ciganin", koja se više ne tolerira u njemačkoj upotrebi. Pokreti za građanska prava Roma i Sinta u Njemačkoj se za to bore desetljećima. Tijekom nacionalsocijalističkog razdoblja, do 1,5 milijuna Roma, uključujući i do 500.000 Sinta, ubijeno je u Europi, što je kulminiralo holokaustom. Romi i Sinti su kriminalizirani kao "Cigani", dehumanizirani i pretvoreni u "pokvarene lopove". To se izražava ovim pojmom, bez obzira na koji jezik je preveden.

Nažalost, činjenica je da se pojam anticiganizam u materinjem jeziku koristi samo u zemljama njemačkog govornog područja, a počinje pronalaziti svoj put i u Europi.

Primjer za objašnjenje pojma anticiganizam: Ako antisemitizam opisuje neprijateljstvo prema židovskom narodu, anticiganizam opisuje neprijateljstvo prema romskom narodu.

U britanskom i američkom izraz je: "Antigypsyism"

Ostali aspekti pogođenih:

“I britanska izvorna i američka verzija serije suočile su se s nizom kontroverzi, uključujući optužbe o rasizmu u oglašavanju i izazivanju rasnog maltretiranja i promicanja anticiganizma.

Romska zajednica kritizirala je seriju zbog pogrešnog predstavljanja etničke manjine s neromskim likovima koji se predstavljaju kao "Cigani", a Billy Welch - glasnogovornik Roma - izjavio je:

"Emisiju su nazvali 'Velika debela ciganska svadba' i još nisu vidjeli Roma u njoj."

Američka verzija serije izazvala je kontroverze i kritike američkih Roma te novinara i aktivista koji se bave manjinskim pravima i anticiganizmom. Tvrdili su da je serija "divlje obmanjujuća", gaje rasističke i anticiganske stereotipe, te pogrešno predstavlja i negativno prikazuje američku romsku zajednicu, čime se hrani društveni anticiganizam.

Udruga za obrazovanje Roma u Hamburgu e.V. (www.RomaEdu.org)

Osnove Roma - Međunarodna serija: Pametnije u 100 sekundi na 26 jezika (https://100.RomaEdu.org)

Begründung

Iz povijesne odgovornosti protiv anticiganizma i protiv oznake: Cigani.

1.    "Big Fat Gypsy Wedding sponsors forced to apologise for 'racist' advert". The Mirror. Retrieved 12 November 2012.

2.   ^ Sweney, Mark (3 October 2012). "Big Fat Gypsy Weddings poster 'endorsed negative stereotypes'". The Guardian. London. Retrieved 12 November 2012.

3.   ^ Plunkett, John (16 October 2012). "Big Fat Gypsy Weddings 'has increased bullying of Gypsies and Travellers'". The Guardian. London. Retrieved 12 November 2012.

4.   ^ "Big fat gypsy reaction: Warwickshire travellers' views". BBC. 1 February 2011. Retrieved 2011-02-08.

5.   ^ "Gypsy weddings show has outraged us' – traveller". Peterlee Mail. 6 February 2011. Retrieved 2011-02-08.

6.   ^ Jump up to:a b c "Sunday's Cable Ratings: "BET Awards" Snaps "True Blood" Win Streak". the Futon Critic.

7.   ^ "Why TLC's My Big Fat American Gypsy Wedding doesn't represent the Romani". Slate. 15 May 2012. Retrieved 2016-07-07.

8.   ^ "Big Fat Disgrace". New Republic. 30 May 2011. Retrieved 2016-07-07.

9.   ^ "TLC's 'Gypsy' Wedding is offensive to Romani, too". Indian Country Today Media Network. 13 July 2016. Retrieved 2016-07-19.

10. Schlauer in 100 Sekunden https://100.romaedu.org

11. Antiziganismus https://Antiziganismus.org

12.  RomNews Network https://Rom.News #

13.  „Es gibt immer eine mörderische Angst vor uns“ https://www.welt.de/regionales/hamburg/article206436503/Roma-und-Sinti-Antiziganismus-Die-Angst-vor-dem-Outing-wird-groesser.html

14.  „Wir müssen aus der Opferrolle raus“ https://www.spiegel.de/kultur/diskriminierung-von-sinti-und-roma-wir-muessen-aus-dieser-opferrolle-raus-a-ac96bb2b-1dd2-4c21-acc5-b9186363ba55

Vielen Dank für Ihre Unterstützung

Link zur Petition

Bild mit QR code

Abrisszettel mit QR Code

herunterladen (PDF)

Neuigkeiten

• Liebe Unterstützende,
    der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
    Ihr openPetition-Team

• Dragi navijači,

Peticija je revidirana u skladu s našim Uvjetima korištenja. Privremena obustava ukinuta je i peticija se sada može još potpisati.

Zahvaljujemo na predanosti!

Vaš openPetition tim

Helfen Sie mit, Bürgerbeteiligung zu stärken. Wir wollen Ihren Anliegen Gehör verschaffen und dabei weiterhin unabhängig bleiben.

Jetzt fördern