Region: Germany
Minority protection

Забранете и индексирајте ја антициганската песна „No Roots“ од Алис Мертон

Petition is directed to
Медиумски регулатори и радио/ТВ/онлајн радиодифузери
22 Supporters 18 in Germany
0% from 50.000 for quorum
  1. Launched 28/03/2022
  2. Time remaining > 5 weeks
  3. Submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Бараме антициганистичката песна „Без корени“, која го мрази народот и која е зачинета со говор на омраза кон Ромите, да се забрани и/или да се стави на индексот за медиуми штетни за младите.

Ги повикуваме сите музички радиодифузери да ја бојкотираат оваа песна и да не шират говор на омраза за Ромите, кои се соочени со антицигански предрасуди за нив и со расистичкиот термин „цигани/цигани“.

Би било незамисливо да се слушне песна на радио која зборува за „цигани“ на германски и репродуцира предрасуди. Затоа и на англиски не можеме да го толерираме ова. Стоп за антициганизмот врз Ромите.

Reason

Кривичната пријава / кривична пријава е поднесена со следнава причина:

„Поради бунт. Говор на омраза и сите применливи кривични дела.

Г-ѓа Мертон и г-дин Ребшер (германски граѓани) ја компонираа и напишаа песната „No Roots“ и затоа е одговорна за содржината на песната, издавачката куќа е одговорна за дистрибуцијата и затоа е одговорна и за содржината.

Оваа песна на најлош начин го репродуцира и зајакнува социјалниот антициганизам, односно декларацијата за непријателство од страна на мнозинското општество кон Ромите.

Циганите се спомнуваат четири пати во песната, Gypsies е англискиот превод на зборот Gypsy, кој во Германија повеќе не е социјално толериран.

Во песната „циганите“ се обвинети или поврзани со неколку антицигански предрасуди.

„Без корени“ се пее 26 пати, што значи „Циганите“. Ова е традиционална предрасуда кон „циганот номадизиран“. Како резултат на тоа, мнозинското население си презеде обврска да ги истера Ромите уште од 14 век. Сите Роми се постојани жители со место на живеење. Овој „Без корени“ е расистички, дискриминаторски и исклучувачки.

Како дополнителен елемент на оваа расистичка песна, 12 пати со „..мојот дом никогаш не бил на земја“ сугерира дека „Циганите“ патуваат во караван. Овде, г-ѓа Мертон и г-дин Ребшер повторно паѓаат во предрасудите за „номадот што живее во караван“.

Накратко, оваа песна е единствен говор на омраза против Ромите кои со денс-рит го легитимираат следново.

· Да се ​​пее „цигани-Зигеунер“ е ок, не може повеќе да се каже.

· Мистификација и криминализација на малцинството.

· Ширење на антициганистичката предрасуда на „номадскиот циган“

Ширење на антициганистичката предрасуда за „живеење во караван“

· Ширење на антициганската предрасуда на „циганот-крадец“ кој копа дупки за да ги скрие работите. "

Ќе поднесеме жалба и до медиумските регулатори и ќе побараме од сите радио и музички станици да престанат да ја пуштаат оваа антициганска песна.

Бараме песната да се стави на индекс!

Повеќе информации: www.RomaEdu.org

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Why people sign

on 30 Mar 2022

Sehr geehrte Damen und Herren um diesem Lied handelt es sich um Antiziganismus es muss eigentlich damit aufhören dass wir immer unterdrückt werden und beleidigt wir sind immer die abgestempelten bitte lass es endlich ein Ende haben mit den Antiziganismus

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/zabranete-i-indeksirajte-ja-anticiganskata-pesna-no-roots-od-alis-merton/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET
Return format
JSON

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now