Region: Germany
Minority protection

Забранете и индексирајте ја антициганската песна „No Roots“ од Алис Мертон

Медиумски регулатори и радио/ТВ/онлајн радиодифузери
22 Supporters 18 in Germany
0% from 50.000 for quorum
  1. Launched 28/03/2022
  2. Time remaining > 5 weeks

I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Бараме антициганистичката песна „Без корени“, која го мрази народот и која е зачинета со говор на омраза кон Ромите, да се забрани и/или да се стави на индексот за медиуми штетни за младите.

Ги повикуваме сите музички радиодифузери да ја бојкотираат оваа песна и да не шират говор на омраза за Ромите, кои се соочени со антицигански предрасуди за нив и со расистичкиот термин „цигани/цигани“.

Би било незамисливо да се слушне песна на радио која зборува за „цигани“ на германски и репродуцира предрасуди. Затоа и на англиски не можеме да го толерираме ова. Стоп за антициганизмот врз Ромите.

Кривичната пријава / кривична пријава е поднесена со следнава причина:

„Поради бунт. Говор на омраза и сите применливи кривични дела.

Г-ѓа Мертон и г-дин Ребшер (германски граѓани) ја компонираа и напишаа песната „No Roots“ и затоа е одговорна за содржината на песната, издавачката куќа е одговорна за дистрибуцијата и затоа е одговорна и за содржината.

Оваа песна на најлош начин го репродуцира и зајакнува социјалниот антициганизам, односно декларацијата за непријателство од страна на мнозинското општество кон Ромите.

Циганите се спомнуваат четири пати во песната, Gypsies е англискиот превод на зборот Gypsy, кој во Германија повеќе не е социјално толериран.

Во песната „циганите“ се обвинети или поврзани со неколку антицигански предрасуди.

„Без корени“ се пее 26 пати, што значи „Циганите“. Ова е традиционална предрасуда кон „циганот номадизиран“. Како резултат на тоа, мнозинското население си презеде обврска да ги истера Ромите уште од 14 век. Сите Роми се постојани жители со место на живеење. Овој „Без корени“ е расистички, дискриминаторски и исклучувачки.

Како дополнителен елемент на оваа расистичка песна, 12 пати со „..мојот дом никогаш не бил на земја“ сугерира дека „Циганите“ патуваат во караван. Овде, г-ѓа Мертон и г-дин Ребшер повторно паѓаат во предрасудите за „номадот што живее во караван“.

Накратко, оваа песна е единствен говор на омраза против Ромите кои со денс-рит го легитимираат следново.

· Да се ​​пее „цигани-Зигеунер“ е ок, не може повеќе да се каже.

· Мистификација и криминализација на малцинството.

· Ширење на антициганистичката предрасуда на „номадскиот циган“

Ширење на антициганистичката предрасуда за „живеење во караван“

· Ширење на антициганската предрасуда на „циганот-крадец“ кој копа дупки за да ги скрие работите. "

Ќе поднесеме жалба и до медиумските регулатори и ќе побараме од сите радио и музички станици да престанат да ја пуштаат оваа антициганска песна.

Бараме песната да се стави на индекс!

Повеќе информации: www.RomaEdu.org

Why people sign

on 30 Mar 2022

/petition/online/zabranete-i-indeksirajte-ja-anticiganskata-pesna-no-roots-od-alis-merton/votes